Сахар УкраиныНОВОСТИ  
2008-01-09Чим підсолодити цукрову галузь?
Чим підсолодити цукрову галузь?

Чим підсолодити цукрову галузь?

Щоб виробити вдосталь солодкої продукції, потрібно працювати до солоного поту, вчила колись молодих трудівниць бурякових плантацій уславлена ланкова, двічі Герой Соціалістичної праці Євгенія Долинюк. І хоча з 60-х років минулого століття, - а саме тоді пані Євгенія вирощувала на ланах Тернопільщини надвисокі врожаї солодких коренів, - вітчизняна цукрова галузь зробила значний крок вперед у технічному й технологічному переоснащенні, вона все-таки залишається однією з найтрудозатратніших. 2007-й ще раз переконав у цьому. Більшість господарств південних і східних областей країни змушені були пересівати поля, безжально знищені засухою. Але не всі цукровими буряками...

За даними Міністерства аграрної політики, цьогоріч зібрано 17, 4 млн тонн солодких коренів і вже вироблено 1 млн 792 тис. тонн цукру. У нинішньому сезоні працювало 105 переробних підприємств. Загалом, сьогодні погоду, так би мовити, на вітчизняному цукровому ринку

роблять не малі агропідприємства й цукрозаводи, а великі консолідовані компанії, які можуть успішно займатися і виробництвом сировини, і її переробкою, залучаючи значні інвестиції й грамотно спрямовуючи їх у виробництво.

За підсумками сезону 2007 року лідируючу позицію на цукровому ринку країни посіло відкрите акціонерне товариство "Цукровий союз "Укррос", яке на шести заводах виробило 173 тисячі тонн цукру. Таким чином, ринкова частка "Укрросу" зросла з 8,5 (торік) до 12 відсотків.

Як повідомив під час прес-конференції президент Агропромислової асоціації "Група компаній "Укррос" Сергій Федоренко, досягнути цього вдалося завдяки послідовній реалізації комплексної стратегії розвитку компанії, запланованої на нинішній рік. А вона, зокрема, передбачала мінімізацію погодно-кліматичних ризиків шляхом розміщення агровиробництв у різних регіонах України; зміну порядку власності і впровадження європейських підходів до управління компанією - колективне прийняття рішення, відповідальність кожної конкретної людини за конкретну ділянку роботи. Водночас цьогоріч підприємства холдингу почали використовувати міжнародні стандарти фінансової звітності.

- Але головне, - підкреслив С. Федоренко, - нам вдалося залучити інвестиційний капітал і за рахунок цього розширити можливості з виробництва власної сировини, модернізувати заводи і сільськогосподарську техніку, значно скоротивши споживання електроенергії, витрати газу при експлуатації парових котлів та іншого обладнання.

У подальших планах компанії - поглиблення вертикальної інтеграції. Адже життя дедалі частіше переконує, що переробник, який значною мірою залежить від постачальника сировини, не може бути конкурентоспроможним на цукровому ринку. Бо, приміром, зважаючи на високі ціни на зерно, олію, чимало агропідприємств скорочують площі під солодкими коренями, віддаючи перевагу пшениці, житу, ячменю, соняшнику тощо. Вже нині невеликі цукрозаводи, які не займаються вирощуванням буряків, не мали з чим розпочати сезон цукроваріння. Тому "Укррос" у цьому році значно розширив посівні площі (з 37 тисяч га до 70 тисяч). А розташування виробництва у різних кліматичних зонах дає змогу тримати баланс урожайності.

Зрештою, за словами Сергія Федоренка, щоб вийти на добру рентабельність, урожайність солодких коренів має становити не менше 500-600 центнерів з гектара. Саме стільки збирають у передових країнах світу. Тож агропідприємства, які найближчим часом не зможуть вийти на такі показники - а це передовсім новітні технології - не матимуть майбутнього.

Відтак, у зв'язку з приєднанням до Світової організації торгівлі, що в наступному році обов'язково відбудеться, на вітчизняний цукровий ринок немало впливатиме завезення цукру-сирцю. Виробництво солодкої продукції з нього обходиться значно дешевше. Тому вже тепер деякі країни Заходу радять Україні відмовитись від буряків...

Але, на переконання голови ради директорів ВАТ "Цукровий союз "Укррос" Олексія Крутибіча, робити цього не треба. Та й у традиціях України

виробляти солодку продукцію з власної сировини. Тому галузь має розвиватися. І лідери цукрового ринку - великі компанії - показують

приклад, як це правильно й ефективно робити.

Водночас цукровики чекають від нового уряду й нової сприятливої політики на цукровому ринку. Бо використання лише адміністративних важелів впливу і відсутність фінансових інструментів заганяють солодку галузь у глухий кут. Тим часом, вона має неабиякі перспективи. Зокрема й експортні. Адже у зв'язку з переорієнтацією багатьох світових компаній на виробництво етанолу й біоетанолу, світовий цукровий ринок може затребувати української продукції. "І ми маємо бути до цього готовими", резюмував С. Федоренко. Зоя Краснодемська.

Информация для принятия решений - Перспективы развития рынка сахара в Украине: проблемы, тенденции, прогнозы

Агентство Промышленных Новостей

Чим підсолодити цукрову галузь?
Чим підсолодити цукрову галузь?
На ту же тему:
Чим підсолодити цукрову галузь?